Nieuws Actueel

Rotterdammer moet Griekenland redden

Rik Nizet 7 juli 2015

Tsakalotos griekenland 335

Een Rotterdammer moet de Griekse economie wegleiden van de rand van de afgrond. Euclid Tsakalotos, in 1960 geboren in de stad aan de Maas, is de nieuwe minister van Financiën van Griekenland. Hij volgt de omstreden Yanis Varoufakis op. Die vertrok maandagochtend, een dag nadat de Griekse kiezers hun steun hadden uitgesproken voor hun regering in de onderhandelingen met Europa.

De nieuwe baan is eigenlijk al vertrouwd terrein voor Tsakalotos, nu nog minister voor Internationale Economische Zaken. Hij is sinds april de belangrijkste onderhandelaar voor de Grieken in de gesprekken met de geldschieters. Hij verving Varoufakis, met wie de anderen niet meer wilden praten.

OxfordTsakalotos woonde niet lang in zijn geboortestad. Toen hij kleuter was, verhuisde de familie van Rotterdam naar Groot-Brittannië. Daar is hij opgegroeid. Hij studeerde economie, politiek en filosofie in Oxford, dezelfde opleiding als de Britse premier David Cameron. In 1989 promoveerde hij in Oxford. Hij werkte aan paar jaar als econoom in Groot-Brittannië en verhuisde in 1994 naar Athene. Sinds 2010 is hij hoogleraar economie op een universiteit in de Griekse hoofdstad.

Tsakalotos heeft zes boeken geschreven. Ook schreef hij artikelen in wetenschapsbladen, kranten en tijdschriften. Hij heeft gezegd dat hij niet per se tegen hervormingen is, maar dat zijn prioriteiten ergens anders liggen.

Hij werd in 2012 gekozen in het parlement voor de linkse partij Syriza. Bij de verkiezingen in januari van dit jaar werd hij herkozen. Hij is ook actief in het bestuur van de partij.