Nieuws Actueel

Rotterdammer moet Griekse economie redden

Van onze redactie 6 juli 2015

Image 5059311

De nieuwe baan is eigenlijk al vertrouwd terrein voor Tsakalotos, nu nog minister voor Internationale Economische Zaken. Hij is sinds april de belangrijkste onderhandelaar voor de Grieken in de gesprekken met de geldschieters. Hij verving Varoufakis, met wie de anderen niet meer wilden praten.

Tsakalotos woonde niet lang in Rotterdam. Toen hij kleuter was, verhuisde de familie naar Groot-Brittannië. Daar is hij opgegroeid. Hij studeerde economie, politiek en filosofie in Oxford, dezelfde opleiding als de Britse premier David Cameron. In 1989 promoveerde hij in Oxford. Hij werkte aan paar jaar als econoom in Groot-Brittannië en verhuisde in 1994 naar Athene. Sinds 2010 is hij hoogleraar economie op een universiteit in de Griekse hoofdstad.

Boeken

Tsakalotos heeft zes boeken geschreven. Ook schreef hij artikelen in wetenschapsbladen, kranten en tijdschriften. Hij heeft gezegd dat hij niet per se tegen hervormingen is, maar dat zijn prioriteiten ergens anders liggen.

Hij werd in 2012 gekozen in het parlement voor de linkse partij Syriza. Bij de verkiezingen in januari van dit jaar werd hij herkozen. Hij is ook actief in het bestuur van de partij.

EPA