Nieuws Actueel

Rouwen met bier en bitterballen

Tonny Peeters 17 december 2015

Bitterbal 1

Rouwen om een overledene met koffie en een plakje cake krijgt concurrentie van herinneringen ophalen aan een dierbare onder het genot van een pilsje en een bitterbal. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Om aan die vraag tegemoet te komen bieden uitvaartondernemers Meeuws en Verspeek in hun gloednieuwe centrum aan de Witvrouwenbergweg in Someren de mogelijkheid van een uitvaartcafé.

Avondgroet‘Avondgroet’ gaat het heten. "We spelen in op een nieuwe trend. Een leven mag best gevierd worden met een borrel en er mag ook gelachen worden. Er zijn zelfs al mensen die nu tegen me zeggen: als het mijn beurt is dan sluit maar een fust bier aan”, zegt Frank Meeuws die het centrum samen met zijn zus Janet en Henk Verspeek leidt.

Familieleden kunnen zelf kiezen of en wanneer het uitvaartcafé plaatsvindt. Dat mag ook in de avonduren zodat zoveel mogelijk nabestaanden op een fatsoenlijke manier afscheid kunnen nemen. De ontvangstruimte en de grote aula waarin de rouwdienst plaatsvindt worden tijdens zo’n viering gebruikt. De kist met de overledene mag van Meeuws en Verspeek ook midden in de ontvangsthal opgesteld worden. Tussen de mensen in, als familieleden dat willen.

De PlattevonderMeeuws en Verspeek gaan de horeca in het cafégedeelte niet zelf doen. Hiervoor hebben zij een overeenkomst gesloten met de familie Velings van partycentrum De Plattevonder in SomerenEind. "Mensen kunnen hier niet zomaar op een zaterdagavond een pilsje komen drinken. De horeca is ondersteunend aan het uitvaartcentrum.” Een alternatief voor een avondwake. We doen alles op verzoek van de nabestaanden”, zegt Cees Velings.

Een voorbeeld daarvan is het onderbrengen van kinderen tijdens een uitvaartdienst. Die kunnen volgens Meeuws opgevangen worden in de naastgelegen kinderopvang Korein Kinderplein. Meeuws: "Daarover hebben we afspraken gemaakt met Korein.”