Nieuws Actueel

RTV Oost ontkomt aan verplichte fusie

Van onze redactie 9 september 2015

RTV Oost Frans Nikkels

De afdelingen administratie, personeelszaken en techniek van de dertien regionale omroepen worden gecentraliseerd. Wat dat in de praktijk voor RTV Oost gaat betekenen, kan Oude Wesselink niet zeggen. „Dat wordt allemaal de komende maanden duidelijk.” Hoe groot die bezuiniging bij RTV Oost uitvalt, zegt Oude Wesselink ook nog niet precies te weten.

1,2 miljoenIn het jaarverslag over 2014 wordt gesproken over een ‘efficiencytaakstelling’ van 1,2 miljoen euro. RTV Oost heeft in de achterliggende jaren een voorschot genomen op reorganisatiekosten door een reserve op te bouwen van 7,2 miljoen euro. Dat is fors op een jaaromzet van 13 miljoen euro. Ook de winst van 645.000 euro over 2014 is toegevoegd aan de reserves. RTV Oost wordt gefinancierd uit belastinggeld (11 miljoen euro) en regionale reclame (circa 2 miljoen).

Geen clusteringStaatssecretaris Sander Dekker wil de nieuwsvoorziening bij de dertien regionale omroepen laten zoals die is. Dus geen clustering van omroepen, waarbij RTV Gelderland de beoogde fusiepartner was voor RTV Oost. Dat was het voorstel van Raad voor Cultuur, het adviesorgaan van de regering. De Raad voor Cultuur wilde ook toe naar regionale vensters in landelijke tv-uitzendingen, waarmee de regionalen hun eigen tv-kanaal zouden kwijtraken.

Drie directeurenOok zouden de regionale omroepen volgens de Raad voor Cultuur toekunnen met een koepel van drie directeuren. Nu zijn dat er nog dertien, van wie er volgens onderzoek van de Volkskrant zes meer dan een ministersalaris (169.000 euro) verdienen.

Tot een fusie mag het dan niet komen, er gaat bij de regionalen wel veel veranderen. Naast de centralisatie van taken komt er ook één centraal bestuur waar de dertien nu ieder nog hun eigen bestuur hebben. De omroepen komen onder het gezag van de nieuwe Regionale Publieke Omroep (RPO). In Overijssel is Gaston Sporre als voorzitter het bestuurlijke gezicht van de regionale omroep. Hij raakt zijn bijbaan kwijt, evenals de andere bestuurders van wie oud-burgemeester van Wierden en van Twenterand, Bernard Kobes, de bekendste is.

Foto: Frans Nikkels