Nieuws Actueel

Ru de Groen schrijft boek over geschiedenis van Grolsch

Van onze redactie 4 juni 2015

Grolsch Frans Nikkels 1

Het boek vertelt het verhaal van een plaatselijk brouwerijtje dat in 1615 zijn oorsprong vindt in een Achterhoeks vestigingsstadje en eeuwen later zal uitgroeien tot het bekende merk Grolsch, bier uit Grolle. Het wordt zo mooi neergezet in de campagne rond het 400-jarig bestaan. Peter Kuiper, Theo de Groen en Gerard Brummer waren de mannen die Grolsch groot maakten. Maar waar is in deze hele geschiedenis Berta Harperink gebleven? Grolsch heeft aan haar, en haar familie, minstens zoveel te danken. Zoals de karakteristieke beugelfles.

Onderzoek Robert Harperink wil er geen misverstanden over hebben: Grolsch is een fantastisch bedrijf. De brouwerij heeft absoluut een warm plekje in zijn hart en hij kijkt met bewondering naar de uitgekiende marketingcampagnes van het bedrijf. Maar soms schuurt het. Als onderzoeker van de familiegeschiedenis van de Harperinks komt de Ootmarsumer Grolsch met grote regelmaat tegen.

De familie Harperink brouwde 110 jaar Grolsch bier in Groenlo, langer dus dan de familie De Groen. De eeuw van de Harperinks begint in 1806. De Grolsche brouwerij is dan al sinds 1666 in handen van de familie Kuiper, die hem van vader op zoon overdragen. Maar als de zoon van de laatste Kuiper op jonge leeftijd overlijdt is er slechts een dochter over. Deze Joanna Maria trouwt met Gerard Harperink, die de brouwerij voortzet.

Harperink is een goede brouwer. In zijn boek 400 jaar karakter beschrijft Ru de Groen het als volgt: ‘Het gaat goed met de brouwerij onder deze Gerard. Hij start met een moderne ondergistingsbrouwerij, die het mogelijk maakt ook ’s zomers op lage temperatuur te brouwen. Ook Gerards ambitieuze zoons Petrus en Wilhelm hebben aanvankelijk de wind mee. Hun afzetgebied is rond 1850 snel gegroeid tot ver buiten de stadsgrachten en beslaat inmiddels het gebied tussen Haaksbergen, Winterswijk en Deventer, zo blijkt uit de klantenlijst.’

Slechte naam Maar volgens Ru de Groen overspelen de broers hun hand. Vanwege hun succes bouwen ze in 1876 een nieuwe brouwerij, maar, aldus het boek: ‘De investeringen in de nieuwe brouwerij blijken echter te hoog gegrepen. Zowel de resultaten als de kwaliteit van het Grolsche bier komen onder druk te staan en de brouwerij komt in een neerwaartse spiraal terecht. De nieuwbouw is te duur geweest en de consumptie van het inmiddels niet meer zo hoogwaardige bier neemt snel af. Het eens lokaal en regionaal ‘wereldberoemde’ bier uit Grolle krijgt een slechte naam. Als Gerard Harperink in 1888 de brouwerij overneemt van zijn vader Petrus, is de decennialange gestage groei in kwaliteit en afzetgebied vrijwel tenietgedaan. De arme Gerard slaagt er niet in om het tij te keren.

De gehele geschiedenis van Groslch is te lezen in het boek van Ru de Groen ‘400 jaar karakter.’