Nieuws Actueel

Ruim 100 banen weg bij NDC Mediagroep

Rik Nizet 9 december 2014

Bij de Noordelijke krantenuitgeverij NDC Mediagroep verdwijnen op redacties en andere afdelingen in totaal 105 arbeidsplaatsen als gevolg van een reorganisatie. De directie maakte dinsdag bekend waar volgend jaar precies banen worden geschrapt.

Het gaat om minimaal 48 plekken op de redacties van het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en veertig aangesloten huis-aan-huisbladen. Verder moeten er mensen weg op onder andere de marketingafdeling, bij het grafisch bedrijf en bij ondersteunende diensten als ICT.

Directeur Dina Boonstra had gehoopt dat de reorganisatie niet nodig was. Maar NDC stevent dit jaar af op een verlies van ,,enkele miljoenen euro's''. Dit terwijl het concern eigenlijk had gerekend op een kleine winst. De omzet over 2014 komt volgens Boonstra uit op 103 miljoen euro, 6 miljoen minder dan begroot.

NDC staat financieel onder druk, omdat het bedrijf binnen afzienbare tijd een belangrijke lening moet aflossen. In totaal is nu voor 81 voltijdsbanen duidelijk waar ze per 1 juli verdwijnen. Per 1 januari zouden al veertien banen worden geschrapt. Van tien plaatsen is nog niet besloten waar ze worden opgeheven.

NDC kampt met moeilijke omstandigheden op de krantenmarkt. In 2013 werden bij NDC ook al 250 banen geschrapt. Bij het bedrijf werken ruim zeshonderd mensen.