Nieuws Actueel

'Ruim 30 mille misgelopen'

Maren Verbunt | Foto's: Victor van Breukelen 18 december 2015

Keitjesdordrecht30mille

Het jaar 2015 loopt ten einde. De AD-redactie licht nieuws eruit dat ze de afgelopen 12 maanden heeft gebracht. Hoe is het nu met de hoofdrolspelers van toen? Vandaag: maart. De maand waarin horeca-ondernemers zich grote zorgen maken over het terrasseizoen vanwege de ongelijke keitjes op het Scheffersplein.

Het leek wel een soap, het gebroddel met de Portugese keitjes op het Dordtse Scheffersplein. Arjan van Eck, eigenaar van grand café Dordts Genoegen zat er middenin. 'Door het gestuntel zijn we zo'n 30.000 tot 40.000 euro omzet misgelopen.'

Hij krijgt het woord 'keitjes' met pijn en moeite over zijn lippen. Maar er kan bij horeca-ondernemer Arjan van Eck van Dordts Genoegen gelukkig nog wel een glimlach af. ,,Wat een gedoe was dat hè? Het leek wel een soap! En het ergste is: die keitjes liggen nog steeds niet goed. Kijk maar,'' zegt hij. Hij staat op het plein en wijst op enkele plekken naar de grond. ,,Hier en daar blijven de plassen liggen. Maar we doen het er mee. Het personeel kan er nu in ieder geval veilig op lopen en de tafels wiebelen niet meer. Dat is het belangrijkste.''

Een groot contrast met een jaar geleden. Toen, na de heropening van het vernieuwde Scheffersplein in december, lagen de Portugese siersteentjes schots en scheef, tot grote schrik van de horeca-ondernemers.

Het hoogteverschil op sommige plekken bedraagt op dat moment meer dan een centimeter. Ondernemers aan het plein in de Dordtse binnenstad zijn woedend. Op veel plekken kunnen voorbijgangers, maar ook het horecapersoneel op de terrassen, struikelen. Daarnaast zijn er slijpsporen zichtbaar die dwars over het plein lopen.

De ondernemers aan het Dordtse horecaplein houden aan het begin van het terrasseizoen hun hart vast. De gemeente beslist deze maand (maart) of ze de proef met het afvlakken van de steentjes doorzet of pas na het terrasseizoen in november. ,,Dat was best even nagelbijten,'' blikt van Eck terug. ,,Ik kon het me niet permitteren om nog een seizoen minder terrasuren te draaien.''

Soepeltjes

Tot opluchting van de ondernemers wordt er snel gewerkt aan een herstelplan. Maar ook dat verloopt niet soepeltjes. Het herstellen van het plein blijkt volgens de gemeente ,,Een technisch complex verhaal. En dat kost tijd.'' Er komt een proef met een wals vol diamantjes die de scherpe kantjes van de tegels afhaalt. Dat lijkt in eerste instantie goed te gaan, totdat blijkt dat de bewerkte keitjes wit uitslaan. Van Eck noemde de test desgevraagd zelfs 'vreselijk mislukt'. De grijze keitjes zaten vol met ribbels en een witte waas. ,,Die steentjes zijn mishandeld,'' riep hij toen. Maar de gemeente betwist dat. Het kleurverschil dat is ontstaan op het vak met de proefkeitjes wordt opgelost met waterstralen.

Het broddelwerk met de stenen op het Scheffersplein kost de gemeente 80.000 euro extra.

Van Eck vermoedt dat alle ondernemers aan het Scheffersplein bij elkaar ruim een ton zijn misgelopen. ,,In totaal zijn wij zo'n 30.000 tot 40.000 euro omzet verloren.'' De horeca-ondernemer noemt dat 'pure pech'. ,,Tja, dat is het ondernemersrisico.''

Een vergoeding voor de misgelopen omzet kwam er niet. ,,We hebben iets minder voor de terrasvergunning hoeven te betalen.''