Nieuws Actueel

Ruim vijftig jaar markthandelaar en nu 65: bedrijfsbus gaat door als camper

Van onze redactie 30 juli 2015

Gerrit en Gerry Zengerink Lenneke Lingmont

De Hengelose koopman werd in april 65. Zijn specialiteit: fournituren. "Kleinvak, van knopen tot ritsen, alles wat je nodig hebt om kleding te maken, behalve de stof", legt hij uit.

VerkeringstijdHet gaat niet alleen om Gerrit, maar ook om levenspartner en trouwe metgezel Gerry. Want ze stond ook vele jaren in de kraam, al vanaf de verkeringstijd. "Gerrit was zo'n klein, iel mannetje. Dan zal hij er ook wel geen verstand van hebben, dachten de klanten. Die kwamen dan bij mij. Maar ik wist er nog niks van.''

Paniek Ze staat nog altijd een paar uur in de kraam, doet de inkoop en zorgt voor 'de uitstraling'.Gerrit is niet zo iel meer. Maar hij is ook niet gegroeid. Dat is ook de slogan: 'De kleine man met het grote assortiment.' Vrouwen, dat zijn de trouwe klanten. "Ze zijn vaak bijna in paniek als ze horen dat ik stop. Maar eind september komt er een nieuwe. Want de handel gaat altijd door."

Vanwege die specifieke klantenkring zag hij ook de drukte op de woensdagmarkt teruglopen. Veel vrouwen kregen een baan. Maar de winkel bleef wel draaien. "Want er wordt heel veel kleding gerepareerd", weet Zengerink. Dat zal met de crisis te maken hebben, veronderstelt hij.

Geen spijt Hij wilde niet leren, ging op zijn veertiende mee de markt op met zijn vader, die al in fournituren deed. Nee, nooit spijt van gehad, zegt Zengerink. De praatjes met de klanten, hij is er zeer aan gehecht en stelde zijn afscheid daarom al eens vijf jaar uit.

StormHij staat nu nog op de Hengelose woensdag- en zaterdagmarkt. En dinsdagmorgen in Doetinchem. In eerdere jaren stond hij met Gerry ook in plaatsen als Hardenberg, Enschede en Dedemsvaart. Vroeg uit de veren, nooit een dag overslaan, weer of geen weer. Dat had zijn vader hem ingeprent. Nou ja, op die ene keer in Doetinchem na dan. Arriveerde hij daar 's morgens, lagen alle kramen plat door een storm. Gerrit pakte niet uit, maar reed meteen weer terug naar Hengelo.

SfeerHij prijst de sfeer op de markt, ook de collegialiteit. "En als er trammelant is, staat iedereen voor elkaar klaar." Lof is er voor marktmeester Annet ten Hoopen. "Die heeft hart voor de zaak, ze staat voor de kooplieden." Hij prijst haar inspanningen voor de digitale warenmarkt. Ondanks het feit dat Gerrit zelf niet zo van het digitale is. Gerry weer wel.

Nieuwe specialist Een collega komt een plak krentenwegge halen. "Eindelijk zijn we van je verlost", meldt hij grijnzend. Hij meent er niets van. En Henk ter Hennepe van het Brood- en Snoeppaleis ziet de grijze golf langzamerhand verdwijnen. "Oudere collega's vertrekken, een groot assortiment verdwijnt en daar komt niets voor terug." Gelukkig is dat niet het geval met de fourniturenhandel van Gerrit en Gerry. Er komt straks een nieuwe specialist. "Geen jonge aanwas, we hebben zelf geen opvolgers. De kinderen hebben goeie banen."

Vrij En nu? Gerrit Zengerink gaat de bedrijfsbus verbouwen tot camper. Lekker lang reizen, zonder tijdsdruk omdat ie weer op de markt moet staan. Met die klus is hij zeker een half jaar onder de pannen. "Nee, we vallen niet in een zwart gat." Gerry: "En om de twee weken naar Landsmeer. Oppassen op twee kleinkinderen, een tweeling van anderhalf." Zaterdag nog één dag op de markt. Daarna zijn ze echt vrij.

Foto: Lenneke Lingmont