Nieuws Actueel

Ruime meerderheid Aaltense raad wil verruiming zondagsopenstelling

Van onze redactie 16 maart 2015

Winkeltijden tijd SXC

Voor de raadsvergadering van dinsdag zijn twee moties voorbereid. PvdA, VVD, HMV en Progressieve Partij stellen verruiming voor van de zondagopening voor supermarkten, tuincentra en woninginrichters. CDA en Gemeentebelangen gaan daar nu overheen: de open zondag is ‘wenselijk voor alle ondernemers in de gemeente Aalten’. De openstelling geldt alleen niet op eerste kerstdag, eerste paasdag en eerste pinksterdag.

ZondagsrustDe verruiming gaat in tegen het vorig voorjaar gesloten akkoord van CDA, Gemeentebelangen en ChristenUnie, die in Aalten een nieuw college vormden. De beperking tot twaalf open zondagen per jaar (en twaalf extra voor de drie genoemde branches) was een compromis: ChristenUnie schaft ze het liefst allemaal af om de zondagsrust terug te krijgen.

RegioVolgens CDA en Gemeentebelangen ‘is de realiteit omtrent de zondagsopenstelling in de gehele regio gewijzigd.’ Om die reden moet die niet beperkt blijven tot drie branches. ‘Alle ondernemers in de gemeente Aalten moet de mogelijkheid worden geboden om naar eigen keuze op zon- en feestdag geopend te zijn. Het stellen van extra eisen omtrent dagen of uren leidt tot extra bureaucratie.”

De zondagsopenstelling heeft geen gevolgen voor de coalitie, stelt CDA’er Jos Wessels. „Op dit punt gaan wij uiteen.” Zijn CU-collega Johan Pennings beaamt dat. „Dat wij er niet gelukkig mee zijn, is helder. Maar wij vinden het niet rechtvaardig als een partij dit zou bepalen, terwijl het een wens van de bevolking is. Het is het niet waard om op een collegebreuk aan te sturen.”