Nieuws Actueel

Run op lastminutes naar de zon

Lotte Grimberg 29 juli 2015

Strand bikini vakantiedagen

De vakantieboekingen voor de zomer trekken flink aan. Door het wisselvallige en regenachtige weer in ons land zoeken veel Nederlanders lastminute alsnog de zon op. Vorige week verkocht de reisbranche 9 procent meer pakketreizen dan in dezelfde week vorig jaar. Vooral naar stranden en badplaatsen aan de Middellandse Zee werd fors meer geboekt.

Naar Spanje werden volgens reisbrancheorganisatie ANVR 27,5 procent meer vakanties verkocht, naar Italië 22,5 procent meer. Turkije noteerde vorige week een plus van 13 procent.

InhaalslagOver de gehele linie lopen de boekingen dit zomerseizoen wel nog zo'n 1,5 procent achter vergeleken met vorig jaar rond deze tijd. Maar volgens ANVR-directeur Frank Oostdam is de branche nu bezig aan een inhaalslag. "Het lastminuteseizoen is losgebarsten.'' Hij rekent erop dat het aantal boekingen dit seizoen uiteindelijk zelfs iets hoger uitkomt dan vorig jaar.

OnzekerheidInmiddels is ook de vraag naar vakanties in Griekenland weer aan het opkrabbelen. Vorige week werden er 7,5 procent meer reizen naar bijvoorbeeld Kreta, Kos en Rhodos geboekt dan een jaar eerder. Pas nam het aantal boekingen naar Griekenland nog drastisch af, vanwege de grote onzekerheid over de financiële toekomst van het land.

ReizenEen land dat dit jaar een stuk meer in trek is dan vorig jaar is Egypte. Daarnaartoe zijn tot nu toe al zo'n 30 procent meer reizen geboekt. Vanwege alle onrust in Egypte lieten veel Nederlanders bestemmingen als Hurghada en Luxor de laatste jaren links liggen. Het aantal boekingen naar het Noord-Afrikaanse land ligt in absolute aantallen nog wel een stuk lager dan een paar jaar terug.

Ook de Nederlandse Antillen groeien in populariteit bij de Nederlandse toerist. Frankrijk en Oostenrijk doen het dit jaar juist wat minder als het gaat om het aantal geboekte pakketreizen. Naar Tunesië worden nu even geen vakanties meer ondernomen, vanwege het negatieve reisadvies voor dat land.