Nieuws Actueel

Rusland weert gekkenkoeienziekte uit Roemenië

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

Rusland laat vanaf woensdag geen rundvlees en vee uit Roemenië meer toe. Dat heeft de Russische versie van de Voedsel- en Warenautoriteit bekendgemaakt. Volgens Moskou gebeurt dat vanwege een uitbraak van de gekkekoeienziekte in Roemenië.

Echt bezorgd maakt Roemenië zich echter niet over de boycot. Volgens het Roemeense bureau voor statistiek exporteert het land namelijk helemaal geen rundvlees naar Rusland. Het land erkent wel dat er in mei een geval van gekkekoeienziekte is ontdekt. Het zou echter gaan om een ongevaarlijke variant.

VoedselveiligheidVorige week sloot Rusland de grenzen voor groente en fruit uit Polen. Rusland weert ook soja, sojameel, zonnebloempitten en vruchtensap uit Oekraïne. In alle gevallen gebeurt dat met het oog op voedselveiligheid, en niet, zoals in Europa ook wordt gedacht, vanwege de Europese sancties tegen Rusland wegens diens rol in de crisis in Oekraïne.

MelkpoederIn de afgelopen dagen meldde Rusland problemen met melkpoeder uit Letland, met kippenvlees en kalfsvlees uit de Verenigde Staten, met kaas uit Oekraïne en met rundvlees uit Canada en Spanje. Nederland blijft vooralsnog buiten schot.