Nieuws Actueel

Rusland wint Nederlandse zaak om wodkamerken

Van onze redactie 25 maart 2015

Image 4825160

De huidige exploitant van de merken, het onder meer in Nederland gevestigde Spirits International van de Russische zakenman Yuri Schefler, is daarmee de verliezende partij.

Dwangsom Spirits mag de merken niet meer gebruiken voor zijn wodkaproducten in de Benelux en moet de merkrechten voor de Benelux onmiddellijk overdragen aan de Russische staat. Volgt Spirits deze bevelen niet op, dan moet het dwangsommen betalen van 100.000 euro per overtreding en 50.000 euro per dag.

Schefler kreeg de merken in handen in de chaotische jaren '90 na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Maar die transactie is volgens de Nederlandse rechter niet rechtsgeldig.

Schadevergoeding De Russische staat begint nu een procedure voor een schadevergoeding. Die schade bedraagt voor de Benelux honderden miljoenen euro's, zegt de Nederlandse advocaat Joris van Manen, die optreedt namens Rusland.

De rechter besliste al in 2006 in het nadeel van Spirits, dat vervolgens doorprocedeerde tot aan de Hoge Raad, waarna de zaak weer terugkwam bij de rechtbank in Rotterdam. Spirits heeft drie maanden de tijd om opnieuw in beroep te gaan.

Weinig kans Volgens Van Manen is de kans dat Spirits in hoger beroep alsnog aan het langste eind trekt niet groot, gezien de uitspraken die eerder door appelrechters zijn gedaan.

In andere Europese landen lopen nog soortgelijke rechtszaken van de Russische staat tegen Spirits. Van Manen denkt dat het vonnis van de rechtbank in Rotterdam van doorslaggevende betekenis kan zijn in die zaken.