Nieuws Actueel

Russen slaan keihard terug

Bram de Vrind 7 augustus 2014

Rusland verbiedt vanaf donderdag de import van vrijwel alle voedsel uit de Europese Unie. Dat heeft premier Dmitri Medvedev donderdag tijdens een vergadering van het kabinet gezegd. De maatregel gaat zeker een jaar duren en is een reactie op de sancties die tegen Rusland zijn genomen wegens de houding van het land tegenover de opstand van pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

Lees ook:

Voedselexport naar Rusland bijna 12 miljard euro'Rusland brengt zichzelf in de problemen'

Rusland verbiedt de invoer van fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivelproducten uit de 28 lidstaten van de Europese Unie. De maatregel geldt ook voor de invoer uit de Verenigde Staten, Noorwegen, Canada en Australië.

LuchtruimVolgens Medvedev wordt ook overwogen om het Russische luchtruim te sluiten voor vluchten naar Azië van maatschappijen in de EU en de VS. Een besluit daarover moet nog worden genomen. Rusland heeft wel vluchten van Oekraïense luchtvaartmaatschappijen in de ban gedaan.

'Geen makkelijk besluit'"Er is niets goeds aan sancties en het was geen makkelijk besluit om te nemen", zei Medvedev. "Maar we moesten het doen."