Nieuws Actueel

Russisch Gazprom halveert gaslevering aan Italië

De Russische gasproducent Gazprom zegt het Italiaanse energiebedrijf Eni slechts de helft van de vrijdag gevraagde hoeveelheid gas te kunnen leveren. Eni krijgt nu bijna evenveel gas uit Rusland als donderdag, toen Gazprom ook al minder gas leverde.

ANP 17 juni 2022

ANP170622122 1

In een persverklaring meldt Eni het Russische staatsgasbedrijf om 63 miljoen kubieke meter aardgas te hebben gevraagd. Volgens Eni verlaagde Gazprom de gastoevoer donderdag al tot zo'n twee derde van de afgesproken hoeveelheid.

Gazprom verminderde gasexport naar Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk deze week ook al fors. Daarbij verwees het concern naar technische problemen door het gemis aan onderdelen. De Italiaanse premier Mario Draghi noemde dat excuus een leugen en zei dat Rusland gas als politiek drukmiddel inzet. Het land heeft te maken met verregaande westerse sancties als vergelding voor de inval in Oekraïne en zou de gasexport als wapen inzetten.

Eerder beëindigde Rusland al de toevoer van gas naar Nederland, Polen, Bulgarije, Denemarken en Finland. Gasimporteurs in die landen wilden niet betalen in roebels, zoals de Russische president Vladimir Poetin eiste.

Gas werd op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam 3 procent duurder. Eerder deze week schoten de prijzen ook al omhoog door het afknijpen van de Russische gastoevoer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws