Nieuws Actueel

Russisch museum stelt delen van MH17 tentoon

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4858652

Dat heeft de voorzitter van het museum woensdag in een interview met de Russische radiozender Echo van Moskou bevestigd.

Nieuwe zoekmissie Het nieuws komt 9 maanden na de crash van vlucht MH17 en een dag voordat donderdag de laatste zoekmissie in het rampgebied in Oost-Oekraïne van start gaat. 30 experts zoeken de komende weken opnieuw naar menselijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken.

De fragmenten die het museum in Ejsk wil tonen, worden ter beschikking gesteld door het Oost- Oekraïense dorp Rassypne, waar de cockpit van de Boeing op 17 juli neerkwam. Het dorp wil daarmee zijn dankbaarheid uiten voor de humanitaire hulp die het afgelopen jaar kreeg vanuit Ejsk in de regio Krasnodar.

Achtergelaten De voorzitter van het museumbestuur, Finat Sjajchoelin, toonde zich tijdens het interview in zijn nopjes met de fragmenten en zegt dat het brokstukken zijn die de Nederlandse bergers tijdens de ruiming hebben achtergelaten. "Ze liggen daar maar en daarom hebben ze ze ons cadeau gegeven als teken van respect voor ons."

Oekraïense piloot Anderzijds zegt Sjajchoelin dat hij er niet al te zeer mee te koop wil lopen, omdat het gevoelig ligt. ,,Hoe zal ik het zeggen? Westerse landen proberen te bewijzen dat de opstandelingen het vliegtuig hebben neergeschoten. Hoewel het voor mij overduidelijk is dat een Oekraïense piloot van een SU-25 dat heeft gedaan."

Sjajchoelins museum heeft afdelingen die zijn gewijd aan de oorlogen die de Russen uitvochten in Afghanistan en Tsjetsjenië. De MH17-resten zijn gepland voor een nieuwe expositie over de oorlog in Novorossia, de naam die de rebellen gebruiken voor de opstandige regio in Zuidoost-Oekraïne. De pro-Oekraïense website Vlada toont de voorpagina van een krant in Ejsk waarop een foto prijkt van een man met een stuk van het vliegtuig van Malaysia Airlines in de hand. Dat zou betekenen dat een of meerdere brokstukken al zijn overhandigd.