Nieuws Actueel

Russische bedrijven de sjaak

Merlijn Ensing 20 maart 2014

Russische bedrijven die in de problemen komen door de mogelijke sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten gaan afkondigen tegen Rusland, hoeven niet automatisch hulp te verwachten van de overheid. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov donderdag.

Volgens de minister is Moskou wel bereid om indien nodig de grootste en belangrijkste ondernemingen te ondersteunen, net zoals dat in 2008 en 2009 gebeurde tijdens de financiële crisis. Toen kregen onder meer voertuigenmaker Avtovaz en aluminiumproducent Rusal staatshulp. De hulp bedroeg toen circa 8 procent van de economie. Maar ,,wij zijn niet van plan om nu de hele tijd bedrijfseigenaren te helpen'', aldus Siloeanov.

De minister benadrukte dat Russische bedrijven in de afgelopen paar jaar de kans hebben gehad om zich te herstellen van de crisis en hun zaken op orde te krijgen. ,,Er is voldoende tijd geweest om de problemen aan te pakken, de kosten te verminderen en het kapitaal en de winst te verbeteren. Diegenen die dat niet hebben gedaan, tja, sorry vrienden'', zei Siloeanov tijdens een bedrijfsconferentie.