Nieuws Actueel

Russische boycot raakt slechts 0,1 procent van de export

Lotte Grimberg 12 augustus 2014

De Russische boycot van agrarische producten raakt in directe zin slechts 0,1 procent van de Nederlandse goederenexport. Wel gaat het voornamelijk om uitvoer van eigen makelij waar in Nederland relatief veel aan wordt verdiend. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De goederen waarvoor het importverbod geldt, hadden in 2013 een waarde van 527 miljoen euro, 0,1 procent van de totale export vorig jaar. Van dit bedrag heeft de helft (257 miljoen euro) betrekking op zuivelproducten.

UitvoerVolgens het CBS worden Litouwen, Polen, Nederland, Duitsland en Spanje in euro’s het meest geraakt door de maatregelen. Wordt gekeken naar de omvang van de eigen export, dan wordt Litouwen met afstand het hardst getroffen. De boycot treft in directe zin ongeveer 3,5 procent van de uitvoer van dat land.

OlieNederland exporteerde vorig jaar in totaal voor bijna 7 miljard euro aan goederen naar Rusland. Dit is minder dan 2 procent van de totale Nederlandse export. Het eerste halfjaar van dit jaar werd zelfs 7 procent minder uitgevoerd naar Rusland dan in dezelfde periode in 2013. Dat komt volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen voornamelijk door de teruggelopen economische groei in Rusland, waardoor het land minder importeert. Er is al enige tijd minder vraag naar Russische olie, en dat drukt de prestaties van de Russische economie.

BoycotDe berekeningen van het CBS hebben alleen betrekking op de directe handel met Rusland. Ondernemersorganisatie VNO-NCW wees er eerder deze week op dat de werkelijke schade van de boycot veel hoger is dan uit dit soort statistieken naar voren komt. Er worden namelijk ook goederen indirect, bijvoorbeeld via groothandels in Polen, naar Rusland vervoerd.

Daarnaast zorgt het wegvallen van de handel met Rusland voor een groot overaanbod op de markt, met enorme prijsdalingen tot gevolg. Deze 'prijsderving' kan volgens VNO-NCW voor vele miljarden euro's aan extra schade zorgen.