Nieuws Actueel

Russische zorgen drukken beurzen

Van onze redactie 17 december 2014

,,Het lijkt geen rustig einde van het beursjaar te worden. De markt wordt toch wel nerveus van de schommelingen in de Russische roebel en de olieprijzen. Rusland greep opnieuw in om de eigen munt te ondersteunen en de Russische crisis zal de stemming nog wel enige tijd beïnvloeden. Daarnaast is men benieuwd of de Fed een toespelling zal maken op een renteverhoging volgend jaar", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent lager op 401,40 punten. De MidKap daalde ook 0,6 procent, tot 614,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.

Rusland

Beleggers hielden de ontwikkelingen rond de Russische roebel in de gaten. In de afgelopen dagen daalde de waarde van de Russische munt met ruim 20 procent. Om de val te stoppen deed Rusland woensdag buitenlandse valuta van de hand om de waarde van de eigen munt te ondersteunen. Eerder deze week werd de Russische rente al verhoogd tot 17 procent om de neergang van de roebel te beteugelen.

Philips was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,6 procent. Het elektronicaconcern koopt voor circa 1 miljard euro de Amerikaanse producent van medische apparatuur Volcano. De overname past volgens Rabobank uitstekend in de groeistrategie van Philips, maar het bedrijf betaalt wel een hoge prijs.

SBM Offshore

SBM Offshore zakte 1,5 procent. Het bedrijf kondigde aan dat juridisch bestuurder Sietze Hepkema met pensioen gaat en bevestigde de omzetverwachting voor dit jaar.

Telegraaf Media Groep (TMG) leverde ruim 7 procent in. Het mediabedrijf verwacht het jaar 2014 af te sluiten met een negatief resultaat en gaat in 2015 de organisatie verder aanpassen.

De euro was 1,2463 dollar waard, tegen 1,2508 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent goedkoper op 54,96 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 59,27 dollar.