Nieuws Actueel

Rust, een hooiberg en een uitkijktoren

Van onze redactie 26 december 2015

Marknesse hooiberg rust uitkijktoren

Ruimte voor rust. Met die slogan prijst Boerderijherberg Lavendula aan de Uiterdijkenweg bij Marknesse zichzelf aan. Het is een initiatief van André en Henriëtte van Heugten, meldt De Stentor.

Over een jaar hopen zij alle vergunningen rond te hebben voor Boerderijherberg Lavendula, op de plek van het twee jaar geleden ter ziele gegane lavendelbelevingscentrum Viva Lavendula.

Boerderijherberg Lavendula is "een centrum voor alles wat mensen willen beleven, vieren of bij stilstaan'', zegt André van Heugten, oud-dorpsvoorzitter van Marknesse. "Ik zeg altijd: van doop tot dood.''

Over een jaar moet de herberg gaan draaien, een recreatie- en horecabedrijf, een centrum voor rouw en trouw, voor feesten en partijen, voor uitvaarten en ceremonies. Het is een ontdekkingsreis waarop de Van Heugtens steeds meer willen verkennen en ontdekken.

"De rust, de ruimte, de omgeving, het uitzicht op de oude Zuiderzeedijk. En dat alles bij elkaar maakt het plaatje compleet'', zegt Van Heugten.

"Rust is onze kracht'', zegt Henriëtte van Heugten. In alles wil Boerderijherberg Lavendula dat uitstralen. De velden met lavendel zijn er weliswaar niet meer, maar er komt wel lavendel op het erf. Er is nog een showtuin met lavendel - een erfenis van Viva Lavendula - en op het erf komen meerdere plantenbakken met lavendel. Elementen die bijdragen aan de sfeer zijn het grote prieel en meer nog de kapberg, de opslagplaats voor hooi met een rieten kap. Die hooiberg is eventueel uit te breiden door er een tent tegenaan te zetten. Verder denkt Van Heugten aan trekkershutten op het erf, voor mensen die een aantal dagen willen blijven. En aan een grote uitkijktoren met uitzicht tot in de Weerribben.