Nieuws Actueel

Rust in Enschede op Dag van de Arbeid

Geen files voor de parkeergarages in het centrum en lege terrasjes op de Oude Markt. De jaarlijkse drukte op 1 mei blijft uit. Dit laat de Twentsche Courant Tubantia op maandagochtend weten.

Van onze redactie 2 mei 2016

Koopzondag 1 mei dag van arbied enschede reinier van willigen

De Dag van de Arbeid staat in Enschede niet alleen bekend om de strijd voor rechten van arbeiders, maar ook om de vele Duitsers die naar de binnenstad trekken. In vergelijking met voorgaande jaren blijft die drukte dit jaar echter uit. "De meeste Duitsers zijn vandaag toch al vrij, dat maakt het minder bijzonder," verklaart een Duitse klant in de winkel Route du Soleil aan de Haverstraatpassage.

Duitse klantenToch merkt eigenaar Michiel van Haagen dat er meer Duitsers in de stad rondlopen dan op een doorsnee koopzondag. "Het is niet een invasie zoals normaal, maar ik heb al een heleboel Duitse klanten gehad." Dat hij zelf moet werken op een feestdag waarop mensen in een groot deel van Europa vrij zijn deert hem niet. "Het leeft hier toch niet zo."

Bij overbuurman Van der Poel vormt zich een bescheiden rij met mensen die wachten op een ijsje. "Op een normale koopzondag komt misschien een vijfde van onze klanten uit Duitsland, vandaag 80 procent", zegt ijsschepper Rob Beerlage.

DrukteDrukker dan een gewone koopzondag is het echter niet. Bereikbaarheidscoördinator van de gemeente Enschede Peter Bult bevestigt het beeld. "Het is heel erg rustig. De verkeersregelaars kunnen het gemakkelijk aan. Voor ons is dat wel lekker, maar voor de ondernemers in de binnenstad natuurlijk niet." Veel van de extra maatregelen die gebaseerd zijn op de drukte in voorgaande jaren zijn volgens Bult overbodig.

BereikbaarZoals de extra parkeergelegenheid bij het Diekman. "Ik heb zelfs een parkeerwacht in de middag al naar huis gestuurd, er was niks te doen." Dat veel wegen rond Enschede wegens werkzaamheden zijn gesloten speelt volgens Bult niet mee. "Enschede is nog steeds makkelijk te bereiken. Dat wordt vanuit Duitsland ook duidelijk aangegeven."

Op het Van Heekplein klinkt muziek uit de jaren veertig en vijftig. Kinderen springen op trampolines en ook de kofferbakverkoop trekt genoeg bekijks. Net een gewone koopzondag.

Foto: Reinier van Willigen