Nieuws Actueel

'Rustige handelsdag op Europese beurzen'

Van onze redactie 30 december 2014

De pijn uit Griekenland lijkt geleden. Het Griekse parlement slaagde er maandag niet in een nieuwe president te kiezen, waardoor vervroegde parlementsverkiezingen noodzakelijk zijn. In Europa worden die met flinke zorgen tegemoet gezien, omdat de gedoodverfde winnaar Syriza opnieuw met de EU, de ECB en het IMF wil onderhandelen over de bezuinigingen en de schuldenlast van het land.

,,We gaan vandaag heel weinig meemaken", zo voorziet analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. ,,De olieprijzen staan wel weer wat onder druk, dus dat zal mogelijk van invloed kunnen zijn op de handel, maar het wordt rustig kabbelen tot het nieuwe jaar."

Consumentenvertrouwen

Later op dinsdag volgen cijfers uit de Verenigde Staten over de huizenprijzen en het consumentenvertrouwen. Op macro-economisch gebied is de agenda in Europa nagenoeg leeg.

In Amsterdam sloot de AEX-index maandag met een winst van 0,3 procent op 426,89 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 634,67 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,1 tot 0,5 procent. In Madrid en Milaan werden verliezen van iets meer dan 1 procent geïncasseerd. De beurs in Athene eindigde bijna 4 procent in het rood.

Dow-Jonesindex

In New York eindigde de Dow-Jonesindex 0,1 procent in de min op 18.038,23 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent naar 2090,57 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot onveranderd op 4806,91 punten.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag na een handelsdag met lage volumes verliezen zien. Beleggers in Azië wilden geen risico's nemen in aanloop naar het nieuwe beursjaar. Ook waren er wat zorgen in de markt over de politieke onzekerheid in Griekenland. De Nikkei-index in Tokio eindigde op de laatste handelsdag van 2014 met een min van 1,6 procent op 17.450,77 punten.

Olieprijzen

De olieprijzen gingen weer wat omlaag. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd dinsdag verhandeld voor 53,13 dollar per vat, een daling van 0,9 procent. De prijs van Brent, maatgevend voor olie die wordt gewonnen in Europa en het Midden-Oosten, daalde 1 procent tot 57,30 dollar per vat.

De euro was op de valutamarkt 1,2130 dollar waard. Door de zorgen over Griekenland zakte de euro daarmee naar het laagste niveau sinds augustus 2012. Bij het slot op de Europese beurzen op maandag stond de Europese eenheidsmunt op 1,2180 dollar.