Nieuws Actueel

'Rustige pinksterhandel op Damrak’

Van onze redactie 25 mei 2015

Image 4946218

Bouwbedrijf Ballast Nedam liet vrijdag na de slotbel weten samen met ULC Groep in de race te zijn voor de nieuwbouw van een afdeling van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam. De bedrijven hebben het het voornemen tot gunning ontvangen voor de bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden.

Afgelopen vrijdag bleek ook dat Standard & Poor's (S&P) positiever is geworden over de economische vooruitzichten van Nederland. De kredietbeoordelaar verhoogde de verwachting voor de 'rating' van stabiel naar positief.

Griekenland

Beleggers wachten verder op duidelijkheid over de financiële toekomst van Griekenland. De Griekse regering waarschuwde dit weekeinde nogmaals volgende maand niet aan haar verplichtingen te kunnen voldoen, als er geen nieuwe noodleningen komen.

De belangrijkste beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten winsten zien. In Tokio stond de Nikkei kort voor sluiting van de markt 0,6 procent hoger en koerste daarmee af op de zevende winstbeurt op rij. De stemming werd gesteund door beter dan verwachte Japanse exportcijfers. In China klom de Shanghai Composite 2,6 procent. De markten in Hongkong en Zuid-Korea waren gesloten.

Dow Jones

De beurzen in New York sloten vrijdag met verliezen. Een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen, halverwege de sessie, zorgde uiteindelijk voor rode koersenborden. Yellen gaf aan dat de rente in de Verenigde Staten mogelijk dit jaar nog omhoog kan gaan.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent in de min op 18.232,02 punten. De brede S&P 500 eindigde 0,2 procent lager op 2126,06 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot een fractie lager op 5089,36 punten. Beleggers in de VS gingen overigens een lang weekend tegemoet. Maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day.

Euro

De Europa aandelenbeurzen gingen gemengd het pinksterweekend in. De Amsterdamse AEX-index sloot een fractie lager op 501,89 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 755,51 punten. De beurs in Frankfurt en Parijs sloten tot 0,4 procent lager. Londen was een positieve uitschieter met een winst van 0,3 procent.

De euro noteerde maandag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,0984 dollar, tegen 1,1026 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 59,76 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 65,32 dollar per vat.