Nieuws Actueel

Rustige vrijdaghandel op beurzen

Van onze redactie 27 februari 2015

Image 4816737

Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is er sprake van een rustige vrijdaghandel en worden er geen grote posities meer ingenomen voor het weekeinde. Beleggers hebben volgens de marktkenner echter niets te klagen. ,,De beurzen hebben een mooie rit gemaakt. De AEX staat voor het jaar bijna 14 procent in de plus. De meeste bedrijfsresultaten zijn nu geweest en het is wachten op nieuwe impulsen", aldus Muller.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 481,21 punten. De hoofdindex op Beursplein 5 stevent af op een maandwinst van zo'n 7 procent. De MidKap daalde 0,6 procent tot 719,52 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,1 procent.

MidKap

Fugro was de grote winnaar in de AEX met een plus van 15,6 procent. De bodemonderzoeker leed in 2014 een fors nettoverlies door de moeilijke omstandigheden in de oliesector. Volgens analisten vielen de resultaten echter mee. Het bedrijf liet verder weten deels afscheid te nemen van zijn activiteiten in de diepste lagen van de zee.

In de MidKap werden de resultaten van uitzender USG People (plus 1,6 procent) positief ontvangen. Tankopslagbedrijf Vopak, dat de winst vorig jaar zag dalen, stond onderaan met een min van bijna 4 procent. Detacheerder Brunel, die liet weten voorzichtig te zijn over de resultaten in 2015, volgde met een verlies van 1,8 procent.

Londen

In Londen klom International Airlines Group (IAG) ruim 3 procent. De moedermaatschappij van British Airways en Iberia verhoogde zijn winstprognose voor dit jaar. Lloyds Banking Group won 0,6 procent. De Britse hypotheekverstrekker keert voor het eerst sinds 2008 weer dividend uit. In Parijs won vliegtuigbouwer Airbus bijna 6 procent na sterke jaarcijfers.

De euro bleef onveranderd op 1,1215 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent duurder op 49,30 dollar. Brentolie kostte ook ruim 2 procent meer, op 61,47 dollar per vat.