Nieuws Actueel

Rutte: economische groei moet omhoog

Van onze redactie 28 januari 2015

Voor Rutte wil ervoor zorgen dat Nederland weer bij de snelst groeiende economieën in Europa gaat horen. Dat kan volgens hem, als het kabinet er onder meer in slaagt te komen tot een herziening van het belastingstelsel. VVD en PvdA praten daar al maanden over, ook in overleg met andere partijen in de Tweede Kamer.

Rutte hield de ondernemers voor dat hij van plan is met hun steun goede uitslagen te halen bij de statenverkiezingen in maart dit jaar, en bij de Tweede Kamerverkiezingen die gepland staan voor maart 2017. Hij liet zich positief uit over coalitiepartner de PvdA, die hij betrouwbaar noemde. Volgens Rutte heeft geen naoorlogs kabinet in korte tijd zoveel veranderd als zijn kabinet van VVD en PvdA. Hij weersprak dat PvdA'ers in het kabinet wel van de mensheid zouden houden maar niet van mensen. De PvdA-ministers zijn ,,echt leuke mensen''.

In antwoorden op vragen van ondernemers uit de zaal zei Rutte dat hij er aan blijft werken om ,,het monster van de regelgeving'' voor bedrijven te verslaan. Er is volgens hem al veel gebeurd om de bureaucratische rompslomp voor ondernemers te verminderen, maar er kan nog meer. De relatie tussen overheid en bedrijfsleven moet gebaseerd zijn op vertrouwen, zei Rutte. Dat betekent niet overdreven veel controles, maar wel extra hoge boetes als er bij een controle iets wordt geconstateerd wat niet door de beugel kan.