Nieuws Actueel

Rutte en Asscher zwijgen over nieuwe minister

Van onze redactie 20 maart 2015

Image 4817142

Premier Mark Rutte gaf vrijdag na een EU-top in Brussel geen commentaar op vragen over de aanstaande benoemingen. ,,U hoort het te zijner tijd.'' Na de wekelijkse ministerraad in Den Haag zei vicepremier Lodewijk Asscher dat de vervanging van de vorige week afgetreden bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven niet in het kabinet is besproken. En benoemingen zijn een verantwoordelijkheid van de premier, zei hij erbij.

Plasterk De enige die vrijdag wel reageerde op de namen van Van der Steur en Dijkhoff, was minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Van der Steur lijkt hem een goede minister, ,,maar ik kan het niet goed beoordelen'', zei hij na de ministerraad. Met Dijkhoff heeft hij meer te maken gehad, omdat die als Kamerlid ook over de AIVD ging. ,,Hij lijkt mij uitstekend.''

Donderdag lekte uit dat Van der Steur Opstelten opvolgt als minister. Klaas Dijkhoff wordt staatssecretaris. Opstelten trad anderhalve week geleden af toen bleek dat hij de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over een deal die Teeven, als officier van justitie, in 2000 had gesloten met een drugscrimineel. Teeven volgde Opstelten en trad eveneens af.