Nieuws Actueel

Rutte en Ploumen bezoeken militairen in Mali

Van onze redactie 8 december 2014

Dat verklaarde premier Mark Rutte maandag na een tweedaags bezoek aan Mali. Hij bezocht het land samen met minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) en generaal Tom Middendorp, de hoogste militair.

Zware omstandigheden In Gao in het noorden van Mali bezochten zij zondag Kamp Castor waar de meeste van de 450 Nederlandse militairen zijn gelegerd. Ze werden hier bijgepraat over de stand van zaken en de opbouw van het kamp. De Nederlandse blauwhelmen verzamelen en analyseren inlichtingen voor de VN-missie Minusma.

,,De omstandigheden zijn zwaar. Maar het werkt. De Nederlandse inlichtingen zijn essentieel voor het welslagen van de missie'', aldus de premier in een verklaring. Er worden volgens hem ,,heel concrete resultaten'' geboekt door de uitgezonden militairen. Hij zei ,,enorm onder de indruk te zijn van hun professionaliteit en gedrevenheid''.

Dialoog In Bamako spraken Rutte en Ploumen maandag met president Ibrahim Boubacar Keita en premier Moussa Mara. Daar benadrukten ze het belang van een politieke dialoog. Dat is ,,essentieel'', aldus Ploumen. De regering en opstandelingen uit het noorden voeren vredesbesprekingen in Algerije.

Nederland helpt bij de wederopbouw van het land onder meer door steun aan justitie en de watersector. Rutte ziet ,,hoopvolle ontwikkelingen'' zoals het feit dat veel scholen in het noorden weer open zijn. Minister Ploumen tekende nog een contract met minister Abdoulaye Diop van Buitenlandse Zaken over waterbeheer.