Nieuws Actueel

Rutte: Grieken werken vertragend

Van onze redactie 19 maart 2015

Image 4815647

Athene vroeg om extra overleg met enkele hoofdrolspelers omdat Griekenland het water aan de lippen heeft staan en van Europa toezeggingen wil. Het crisisberaad volgt nog deze donderdagavond.

,,Al dat overleg en al die extra vergaderingen vertragen het kernproces en dat is het plan uitvoeren'', zei Rutte. Hij wees op de afspraken die Griekenland en Europa maakten op 20 februari. Toen werd er ingestemd met een verlenging van het steunprogramma. ,,De speelbal ligt op de Griekse helft'', benadrukte Rutte.

Griekenland moet zijn hervormingsplannen zwart-op-wit zetten en door zijn geldschieters laten goedkeuren. Dan pas rolt er geld. Maar na 20 februari lijkt er weinig te zijn gebeurd.\

Spoedberaad Aan het spoedberaad nemen de Griekse premier Alexis Tsipras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande deel. Ook Europees president Donald Tusk, voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank en de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, schuiven aan.

Rutte vindt het ,,niet zo'n punt'' dat hij niet aanwezig mag zijn bij dat extra Griekenland-overleg. Zijn Belgische collega, premier Charles Michel, vindt het wel vervelend dat België niet mag aanschuiven.

,,Het belangrijkste is dat er dezelfde boodschap moet worden gegeven, dat de Grieken zich aan de afspraken houden'', zei Rutte. Hij heeft de indruk dat het standpunt van Nederland - afspraak is afspraak- breed wordt gedeeld.