Nieuws Actueel

Rutte haalt uit naar dikbetaalde bankiers

Van onze redactie 29 mei 2015

Image 4959036

,,Ik begrijp werkelijk niet dat er bankiers zijn die zeggen dat ze in het buitenland zoveel meer kunnen verdienen. Dan denk ik: toedeledoki, ga dan, en zoek die baan in Londen. Maar ik zie het nooit gebeuren.''

Rutte zei dat banken, woningcorporaties, scholen en ziekenhuizen de beste mensen nodig hebben, maar dat zij niet moeten vergeten dat ze met belastinggeld betaald worden, of dat hun bank in nood door belastinggeld gered wordt. ,,Dat betekent dat je een beetje terughoudend bent. Ik vind dat we elkaar daar op moeten aanspreken.''

Spruitjes

Ruttes speech ging grotendeels over waarden en normen en hij hield zijn partijgenoten voor dat de VVD hier de standaard moet zetten. Dat gaat niet alleen over bestuurlijke integriteit, maar ook over andere zaken. VVD'ers zijn voor een kleine overheid maar moeten niet bang zijn om een mening te hebben over de samenleving.

Dat heeft volgens Rutte niets te maken met betutteling. ,,Wij vinden iets van die samenleving. Wij zijn de vaandeldragers van hardwerkend Nederland. Die waarden ruiken niet naar spruitjes, die ruiken naar vrijheid.'' Rutte stelde dat de overheid een stille vennoot moet zijn voor burgers, een bondgenoot die er is als je 'm nodig hebt.

Scheefhuurders

Hij benoemde een aantal ergernissen, zoals mensen die steeds meer werknemers bij de politie, in de zorg of in het onderwijs beschouwen als personeel. Hij hekelde ouders die het automatisch opnemen voor hun kind als er een conflict is met de leraar. ,,Ik verwacht dat we elkaar daarop aanspreken als ouders. Dat we ons niet op een denigrerende manier opstellen tegenover mensen die hard voor ons werken.

Hij liet ook merken zich te ergeren aan scheefhuurders, die al lang een goed salaris hebben maar nog steeds in een goedkope huurwoning zitten. Die mensen zouden uit zichzelf moeten doorstromen naar een duurder huurhuis, of naar een koopwoning.