Nieuws Actueel

'Rutte had eerder moeten worden ingelicht over naheffing'

Van onze redactie 3 november 2014

Dijsselbloem herhaalt in de brief dat hij op 17 oktober hoorde over de naheffing. Hij lichtte premier Rutte pas in op het moment dat de EU-top op donderdag 23 oktober al bezig was, vlak voor de Britse krant Financial Times met het nieuws ging komen. Ambtenaren van Rutte waren tegelijk met Financiën op 17 oktober ingelicht.

,,Het blijft merkwaardig dat niemand de premier inlichtte over zo'n belangrijk dossier'', zegt Van Hijum. Volgens hem is het proces ,,heel rommelig'' verlopen. ,,We weten nog steeds niet of de Nederlandse bijdrage redelijk is of niet.'' Uit de brief van Dijsselbloem blijkt dat hij nog steeds niet de gewenste openheid over de statistische gegevens in andere landen heeft. Zolang die er niet is, moet Nederland niet betalen, eist Van Hijum.

SP-Kamerlid Arnold Merkies stelt dat Dijsselbloem al het hele jaar ontwijkende antwoorden geeft op vragen over de Nederlandse afdracht aan Brussel. ,,Dit keer moeten alle cijfers en eigen berekeningen op tafel komen. Ook wil ik een compleet overzicht van de communicatie die er is geweest met de Europese Commisie.''