Nieuws Actueel

Rutte 'het torentje in gelogen'

Bram de Vrind 19 augustus 2015

Rutte wilders debat griekenland 335

Leiders van oppositiefracties vallen premier Mark Rutte hard aan. Rutte was nog maar net begonnen aan zijn bijdrage aan het Griekenlanddebat in de Tweede Kamer toen vrijwel de gehele oppositie over hem heen viel.

Wilders zei dat Rutte zich met verkiezingsbeloftes 'het Torentje in heeft gelogen'. Volgens Wilders heeft Rutte al zijn beloftes uit de verkiezingscampagne van 2012 inmiddels gebroken. "Als u een vent bent, geeft u dat toe." Het zou Rutte sieren als hij zou opstappen, aldus Wilders. Rutte wees de PVV-leider erop dat die ook wel eens een verkiezingsbelofte (over het niet verhogen van de AOW-leeftijd) heeft gebroken.

Buitengewoon vervelendRutte betoogde dat je als premier verantwoordelijkheid moet nemen en moet doen wat in het belang van Nederland is. "Dan lopen dingen soms anders." Hij zei opnieuw dat hij het 'buitengewoon vervelend' vindt dat hij zijn belofte uit 2012 heeft gebroken dat hij niet zou instemmen met extra leningen voor Griekenland.

Recht in de ogenToch hield hij vol dat hij de Nederlander recht in de ogen kan kijken. Een derde pakket leningen bleek nodig omdat de regering-Tsipras er in Griekenland de afgelopen maanden zo'n puinhoop van heeft gemaakt. Dat was op het moment van zijn belofte in september 2012 niet te voorzien, aldus de premier.

Politieke flessentrekkerijD66-leider Alexander Pechtold beschuldigde Rutte van 'politieke flessentrekkerij'. Hij zei dat Rutte de kiezer helemaal niet recht in de ogen kan kijken, 'want u heeft ze de ogen vol zand gestrooid'. Volgens hem was de belofte in het RTL-debat 'een politiek stuntje' om de eurosceptische kiezer binnen te halen.

Niet geloofwaardigerArie Slob (ChristenUnie) vroeg Rutte gewoon toe te geven dat hij de belofte alleen deed om electorale redenen. Rutte reageerde daar fel op. SP-leider Emile Roemer zei dat de verschillende economen er ten tijde van het verkiezingsdebat al op wezen dat een derde steunpakket niet uit te sluiten was. "De premier wordt er niet geloofwaardiger op", concludeerde hij.

Geen garantiesCDA-leider Sybrand Buma en Roemer wilden weten of Rutte nu uitsluit dat er ooit nog eens extra geld naar de Grieken moet. Rutte zei - wijs geworden door het verleden - dat hij daar geen garanties voor wil geven.