Nieuws Actueel

Rutte: kabinet niet echt in gevaar geweest

Van onze redactie 19 december 2014

Rutte zei dat vrijdag na de ministerraad. Het onderlinge vertrouwen tussen de coalitiepartners is deze week zelfs toegenomen, aldus de premier. Rutte blijft ervan overtuigd dat het kabinet koers moet houden. Dat is volgens hem een zaak van ,,lange adem''.

Zorgwet Volgens de premier is er een goede oplossing gevonden na het sneuvelen van de belangrijke zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in de Senaat. Rutte verwacht dat de opnieuw in te dienen wet straks wel de eindstreep haalt.

Rutte wilde niet ingaan op de situatie als dat niet lukt. Volgens onder anderen PvdA-leider Diederik Samsom komt er dan een algemene maatregel van bestuur, waarmee het parlement omzeild kan worden.

Oppositie De premier blijft vertrouwen houden in de samenwerking met de drie bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Hij gaf toe dat die donderdag niet ,,met applaus'' klaar stonden, maar Rutte is er wel van overtuigd dat ze de kabinetsplannen op de inhoud zullen beoordelen. Het kabinet heeft de drie partijen voortdurend nodig in de Eerste Kamer, waar het niet over een meerderheid beschikt.