Nieuws Actueel

Rutte: leef gewoon door maar wees alert (video)

Van onze redactie 16 januari 2015

Dat zei Rutte vrijdag naar aanleiding van de antiterreuractie in België en de terroristische aanslagen van vorige week in Parijs. ,,We hebben in Nederland, in dit deel van de wereld, iets unieks opgebouwd: een vrije, open en democratische samenleving met een hele grote welvaart en met een heel groot beschermingsniveau'', aldus de minister-president. Volgens hem is er geen garantie dat er in Nederland geen aanslag kan plaatsvinden, maar ,,er is wel de garantie dat we er alles in redelijkheid aan doen om zo’n aanslag te voorkomen''.

'Op alles voorbereid' ,,We zijn op alles voorbereid'', zei ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag na afloop van de ministerraad. In Nederland is de toestand volgens hem nog steeds ongewijzigd. Het dreigingsniveau is substantieel, hetgeen betekent dat er ook hier iets kan gebeuren, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

Ook Opstelten vindt dat de burgers hun normale leven moeten leiden: ,,Ga naar hockey, ga naar voetbal.'' De overheidsdiensten zijn waakzaam en alert en nemen de maatregelen die nodig zijn, benadrukte de bewindsman. Burgers zelf moeten zelf ook wel alert zijn. Eerder op de dag zei Opstelten ,,absoluut, absoluut'' op de vraag of we ons zorgen moeten maken.