Nieuws Actueel

Rutte: Nederlandse bedrijven helpen in China

Van onze redactie 25 maart 2015

Image 4824408

Hij ziet daarbij voor zichzelf een faciliterende rol, zei hij woensdag tegen het ANP aan het begin van een handelsmissie met zeventig Nederlandse bedrijven in China.

Rutte wil tijdens de reis politiek en zakelijk combineren. ,,Ik heb gemerkt dat er dan voor bedrijven meer deuren opengaan. Dat is mijn prioriteit op dit moment. Niet het snelle geld, dat heeft weinig zin, we zijn hier voor de lange termijn. Volgens mij zoeken de Chinezen ook naar het wederzijdse voordeel'', aldus Rutte.

Hij wil ook politiek de banden aanhalen en zal daarover spreken met de Chinese president Xi Jinping. China bemoeit zich steeds meer met internationale ontwikkelingen. Zo is China net als Nederland betrokken bij de VN-missie in Mali. Rutte zal met Xi ook spreken over de mensenrechten. Die staan volgens de premier altijd op de agenda. ,,We zijn goede vrienden en dan kun je dit soort onderwerpen bespreken.''

Handelspartner Rutte wordt de komende dagen vergezeld door staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, die al sinds maandag in China is. Nederland behoort tot de top drie van Europese handelspartners van China. De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2014 bijna 44 miljard euro. Op dit moment zijn ruim duizend Nederlandse bedrijven actief in het land.

Toen Rutte in november 2013 met een handelsmissie China bezocht, was dat het eerste bezoek van een Nederlandse premier in 5 jaar. Na dat bezoek bracht Xi Jinping in maart vorig jaar een staatsbezoek aan Nederland, het eerste staatsbezoek ooit van een Chinees staatshoofd aan Nederland.

Provincies

De laatste tijd bezoeken ook steeds meer provincies en grote steden China, wat leidde tot vragen over versnippering en geldverspilling. Volgens Rutte probeert het kabinet dat te voorkomen. ,,We proberen onze reisagenda's op elkaar af te stemmen, om te voorkomen dat we elkaar in het hotel tegenkomen.''

Tijdens het bezoek zijn al 35 contracten getekend tussen Nederlandse en Chinese bedrijven.