Nieuws Actueel

Rutte: Samenwerking met Maleisië blijft essentieel

Van onze redactie 5 november 2014

Rutte bedankte Maleisië voor de samenwerking met het land tot nu toe en zei dat Nederland, Maleisië en Australië samen een 'coalition of the grieving' vormen, een coalitie van rouwenden.

De drie landen hebben als doel repatriëring van resterende stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen, onderzoek naar de toedracht van de ramp en strafrechtelijk onderzoek. ,,De omstandigheden ter plekke zijn nog altijd moeilijk, maar we blijven gezamenlijk vastberaden om deze doelen te realiseren", zei Rutte.

Inspanningen

De premier had ook een ontmoeting met hulpverleners en mensen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. Daarbij bedankte hij de inzet van de Maleisiërs. ,,Uw inzet en doorzettingsvermogen zijn voor ons van onschatbare waarde bij het terughalen en identificeren van de stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen".

Rutte wees er ook op dat Maleisië de afgelopen tijd getroffen is door twee vliegrampen, die met de MH17 die aan 40 Maleisische burgers het leven kostte en de verdwijning van de MH370 zo'n acht maanden geleden.

Razak bedankte Nederland voor zijn inspanningen in de nasleep van de MH17-ramp en sprak zijn waardering uit voor nauwe samenwerking tussen beide landen. Van kritiek op Nederland, vorige week door de Maleisische ambassadeur in Den Haag, is geen sprake, aldus Razak.

EPA