Nieuws Actueel

Rutte voor 2e keer op handelsmissie China

Van onze redactie 25 maart 2015

Image 4823783

Rutte wordt de komende dagen vergezeld door staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, die al sinds maandag in China is. In het kielzog van Rutte en Mansveld reizen zeventig Nederlandse bedrijven mee. Rutte zal ook de Chinese president Xi Jinping spreken over een verdere versterking van de politieke en economische banden tussen Nederland en China.

Nederland behoort tot de top drie van Europese handelspartners van China. De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2014 bijna 44 miljard euro. Op dit moment zijn al ruim duizend Nederlandse bedrijven actief in het land.

Toen Rutte in november 2013 met een handelsmissie China bezocht, was dat het eerste bezoek van een Nederlandse premier in vijf jaar. Na dat bezoek bracht Xi Jinping in maart vorig jaar een staatsbezoek aan Nederland, het eerste staatsbezoek ooit van een Chinees staatshoofd aan Nederland. Tijdens dat bezoek, dat Xi combineerde met deelname aan de nucleaire top in Den Haag, werd voor ongeveer 1,5 miljard euro aan handelscontracten gesloten.

Premier Rutte tijdens zijn bezoek aan Peking in 2013 (ANP)