Nieuws Actueel

Rutte voorzichtig optimistisch over oplossing (video)

Van onze redactie 18 december 2014

Dat gebeurt in de verwachting dat die gesprekken ,,kunnen leiden tot een positieve uitkomst'', zei Rutte in de nacht van woensdag op donderdag na afloop van overleg tussen kopstukken van de coalitiepartijen in het Torentje.

,,We zullen morgen moeten bezien of dat ook inderdaad gebeurt. In elk geval is er aanleiding dat die kans er is en we willen die kans benutten.'' Volgens Rutte hebben de betrokkenen de hele dag gewerkt om ,,stap voor stap te komen tot een oplossing van de gerezen problemen''.

De minister-president wilde ,,in het belang van het proces'' verder niets zeggen over de kwestie. Ook gaf hij geen antwoord op de vraag of hij donderdag naar Brussel gaat voor de EU-top.

Mogelijkheden PvdA-leider Diederik Samsom ziet nog mogelijkheden om het conflict met de VVD over de verworpen zorgwet op te lossen. ,,We hebben vandaag stap voor stap gewerkt richting een oplossing. Dus we gaan morgen verder'', zei hij in de nacht van woensdag op donderdag.

Het heeft volgens Samsom altijd zin om door te praten, ,,zeker als je nog een oplossing ziet'', zei hij na afloop van overleg in het Torentje met premier Mark Rutte en andere kopstukken van de VVD en de PvdA.

PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher heeft ,,goede hoop'' op een oplossing. ,,We maken vorderingen'', zei hij. Hij kon niet zeggen of er donderdag een oplossing op tafel zal liggen. Ook wilde hij niet zeggen wat er tot nu toe is bereikt en welke kant het opgaat.