Nieuws Actueel

Rutte: wereld staat schouder aan schouder

Van onze redactie 11 januari 2015

,,De wereld staat schouder aan schouder met Frankrijk, maar ook voor de waarden die wij delen'', aldus Rutte, die daarmee doelde op onder meer de rechtsstaat en de persvrijheid. Rutte wilde geen kritische noot plaatsen bij landen die meeliepen waar minder persvrijheid is. Zo was er op sociale media veel kritiek op de deelname van bijvoorbeeld Turkije.

Vastberadenheid Rutte: ,,Ik wil de positieve kant benadrukken. Zoveel leiders en landen hebben gezegd: wat hier gebeurt, overstijgt Frankrijk. We wonen nu allemaal in Frankrijk.'' Op de vraag wat hem vooral bij zal blijven van zondag, zei Rutte: ,,De vastberadenheid voor onze manier van leven en onze vrije samenleving.''

Opstelten Ivo Opstelten zal de mars van de republiek in Parijs ook niet snel vergeten. De minister van Veiligheid en Justitie noemde de massale bijeenkomst ,,heel indrukwekkend''.

,,Het doet je wat als je overal die bordjes ziet met de teksten 'Je suis Charlie' en 'Liberté'. Vooral op de Boulevard Voltaire was dat speciaal'', aldus Opstelten. ,,Als er iemand voor de vrijheid heeft gestreden...'' Voltaire (1694-1778), die eigenlijk François-Marie Arouet heette, was een Franse schrijver en filosoof.