Nieuws Actueel

Rutte wil belastinghervorming in toptempo

Lotte Grimberg 18 september 2014

De vorige belastinghervorming uit 2001 kostte vier jaar. De ambitie van dit kabinet is om het deze keer sneller te doen. Premier Mark Rutte zei dat donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen. Hij reageerde op kritiek van de oppositie dat het kabinet de belastingherziening voor zich uit schuift.

SmeerolieVolgens Rutte wil het kabinet tempo maken, maar vergt een belastinghervorming een fors bedrag als "smeerolie'', om ongewenste inkomenseffecten te voorkomen. Rutte wees erop dat er volgend jaar al een miljard lastenverlichting wordt gefinancierd uit meevallers. De premier "ziet geen enkele reden'' om aan te nemen dat er komende jaren geen meevallers beschikbaar zijn.

DuidelijkheidOm op termijn 100.000 banen te scheppen wil het kabinet de belastingen met 15 miljard verlagen, waarvan 3 tot 5 miljard netto. De oppositie vindt dat plan te vaag en hekelt het ontbreken van een financiële dekking. CDA en D66 denken dat de regeringspartijen VVD en PvdA verdeeld zijn. Ze riepen het kabinet woensdag op voor 1 februari duidelijkheid te bieden. Anders zou het te laat zijn om in 2016 met maatregelen te komen.

KnoopMaar volgens Rutte is er wat meer tijd. Het kabinet hakt pas in de zomer volgend jaar de knoop door over de belastingmaatregelen voor 2016. Rutte wil ook graag met de oppositie in gesprek over de belastinghervorming. Dat is nodig omdat het kabinet in de Senaat geen meerderheid heeft.