Nieuws Actueel

Rutte wil 'geen flutverhaal' van Grieken

Bram de Vrind 7 juli 2015

Mark rutte griekenland euro 335

Het kabinet wil dat Griekenland bij de eurozone blijft, maar heeft er een hard hoofd in dat dit gaat lukken. Dat bleek maandag in een ingelast Tweede Kamerdebat over Griekenland.

Rotterdammer moet Griek redden

Premier Mark Rutte zei dat de Griekse regering dinsdag bij topoverleg in Brussel met de andere achttien eurolanden niet met 'een flutverhaal' moet komen. Doet de Griekse premier Alexis Tsipras dat wel, dan lijkt het snel einde oefening. Komt Tsipras met een goed verhaal inclusief voorstellen voor hervormingen en bezuinigingen, dan is Europa bereid te kijken naar nieuwe steun.

Hard ingrijpenMinister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem toonde zich niet optimistisch dat de Griekse regering nu wel bereid is om hard in te grijpen. "Er lag een pakket waar het mee had gekund, maar dat is afgewezen. Daar ging het referendum over". Hij benadrukte dat sinds het steunprogramma op 1 juli afliep, de situatie in Griekenland elk dag verslechtert.

'Volstrekt niet realistisch'De Kamer is diep verdeeld over Griekenland. PvdA en D66 willen dat Griekenland bij de euro blijft, partijen als PVV, ChristenUnie en SGP vinden dat de Grieken eruit moeten. De VVD pleit daar niet voor, maar verwacht wel dat het hier op uitdraait. De liberalen achten het 'volstrekt niet realistisch', dat Athene nog op zijn schreden terugkeert en alsnog kiest voor hervormingen en bezuinigingen.

Strakke afsprakenRutte stelde dat de eurolanden na het nee bij het Griekse referendum nu niet ineens bereid zijn Tsipras zijn zin te geven. "Dat doen we niet. De eurozone bestaat bij de gratie van strakke afspraken. Als Griekenland daar niet toe bereid is, dan houdt het inderdaad op. Ik zou niet weten hoe je er dan nog uit moet komen", aldus de premier.

Drastisch bezuinigenGriekenland moet serieus hervormen en ook drastisch bezuinigen, al moeten daarbij lastenverhogingen zo veel mogelijk worden vermeden, aldus Rutte. Is de Griekse regering daartoe bereid, dan is de eurozone bereid de Grieken opnieuw te helpen, met mogelijk een nieuw steunprogramma. "Maar als het hier bij blijft, dan stopt het, dan komt er geen geld."

Bepaalde verplichtingenVolgens Dijsselbloem gaat het niet alleen om de geloofwaardigheid van Griekenland maar ook om die van de hele eurozone. In de muntunie gelden bepaalde verplichtingen voor iedereen en het kan volgens hem niet zo zijn dat één lid zomaar iets anders gaat doen.