Nieuws Actueel

Ouders ruziën over verplichte overblijfbijdrage

Van onze redactie 30 oktober 2015

Image 5387385

Ouderorganisatie Ouders & Onderwijs kreeg al langer klachten over de kosten van het 'continurooster', maar de afgelopen paar weken gaat het om tientallen meldingen over evenzoveel scholen, zegt adviseur Kaja Sariwating. Met een continurooster eten de leerlingen veelal in de klas de lunch die ze zelf hebben meegenomen. Daarna mogen ze buitenspelen. Ze gaan tussen de middag niet meer naar huis. Scholen willen niet altijd de leraren ervoor laten opdraaien en huren extra personeel in. Bijna de helft van de basisscholen hanteert dit model. Scholen rekenen enkele tientjes, oplopend tot honderd euro per jaar, voor de lunchpauze. Sommige scholen huren pedagogisch medewerkers in, zodat de docenten zelf ook even pauze hebben. Andere scholen schakelen de hulp in van vrijwilligers, die een bijdrage ontvangen. Ook gebruiken ze het geld voor de aanschaf van spulletjes om buiten te spelen.Vrijwillige bijdrageDe basisscholen mogen ouders om een vrijwillige bijdrage vragen. Ouders zijn niet verplicht de portemonnee te trekken, zo is wettelijk vastgelegd. ,,Met een continurooster moeten de kinderen tussen de middag op school blijven, ouders hebben daarin geen keuze. Daarom mogen scholen die kosten niet doorrekenen,'' aldus Sariwating. Scholen vermijden nogal eens te vermelden dat de bijdrage vrijwillig is, blijkt uit meldingen van Ouders & Onderwijs en een rondgang van deze krant. ,,We zeggen bij de intake dat er kosten zijn, we gaan niet met vette letters noemen dat die vrijwillig zijn. Ouders moeten zelf op de hoogte zijn,'' verklaart Tabe Sneijer, directeur van De Zevensprong in Oud-Beijerland. De school vraagt honderd euro per jaar voor de lunch, omdat het een kinderopvangorganisatie heeft ingeschakeld om die taak over te nemen. Sneijer: ,,Als ouders moeite hebben met betalen, kunnen ze komen praten en dan zoeken we een oplossing. Het gaat om drie of vier euro per week. Vaak ligt het probleem bij de betalingsdiscipline van ouders. Het kan niet zo zijn dat de ene ouder netjes betaalt en dat we tegen de andere zeggen: laat maar zitten.''

JammerDatzelfde geldt voor de Sint Jozefschool in Amsterdam. ,,Wij schrijven niet dat de bijdrage vrijwillig is, maar ook niet dat die verplicht is,'' reageert directeur Reina Atteveld. ,,Ik zou het jammer vinden als de tendens dan wordt: o, de bijdrage is vrijwillig, laat maar. Dan kunnen we de opvang niet zo blijven aanbieden met pedagogisch medewerkers.'' Er zijn ook basisscholen die niets rekenen voor het continurooster. Daar eten de leraren met de kinderen in de klas en lopen ze ook pleinwacht. Leraren hebben ook recht op pauze, waardoor andere scholen de opvang liever overlaten aan een kinderopvangorganisatie. ,,Als je de opvang professioneel wilt doen, mag je van ouders verlangen dat ze iets bijdragen,'' vindt directeur Maas. Scholen roepen daarom staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) op om de regels aan te passen, zodat de overblijfkosten ook bij een continurooster verplicht kunnen worden.

VariantenNu creëren scholen varianten op het continurooster om onder de formele regels uit te komen. Zo mogen sommige leerlingen toch tussen de middag naar huis als ouders pertinent weigeren te betalen. ,,Als ze maar weer op tijd terug zijn,'' erkent Menno Maas, directeur van CBS Oostergeest in Warmond. Ouders & Onderwijs vindt dat scholen transparant moeten zijn. Uit de meldingen die de stichting krijgt, blijkt dat ze soms worden overrompeld door nieuwe kosten. Staatssecretaris Dekker heeft vooralsnog geen plannen de wet te veranderen. Zijn woordvoerder stelt dat scholen een redelijk alternatief moeten bieden als ouders de overblijfkosten niet kunnen of willen betalen. Dat kan bijvoorbeeld door voldoende tijd in te ruimen om een kind toch naar huis te laten gaan voor de lunch.