Nieuws Actueel

Ruzie zoeken bij begrafenis kan echt niet

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4311212

Maar ruzie zoeken of aangeschoten zijn, dat kan echt niet. Net als leugens of beledigingen in de afscheidsspeech en misplaatste grappen.

Aandacht Dit komt naar voren uit onderzoek dat uitvaartverzekeraar Nuvema heeft laten houden onder ruim 1.000 bezoekers van een begrafenis of crematie. "Uit verhalen van de meer dan 300 uitvaartverzorgers waarmee wij samenwerken, weten we dat uitvaarten soms niet zo prettig verlopen. Dat wilden we uitgezocht hebben en onder de aandacht brengen", vertelt Lars Wendel van Nuvema.

Natuurlijk ergeren begrafenisbezoekers zich ook aan mobieltjes die afgaan en luidruchtige conversaties, maar aan ruzies veruit het meest. Terwijl juist ruzie maken van alle soorten ongepast gedrag het meest voorkomt. Van de ondervraagden heeft 10% wel eens een ruzie meegemaakt bij een begrafenis of crematie.

Gedragscode In de hoop dat bezoekers gaan nadenken over hun gedrag bij een begrafenis of crematie, introduceert Nuvema een gedragscode. Voor zover Wendel weet, is het de eerste in Nederland. Een paar van de regels: draag gepaste kleding, kom op tijd, condoleer oprecht en consumeer met mate.