Nieuws Actueel

Ryanair diep in het rood

Rik Nizet 3 februari 2014

Ryanair heeft vorig kwartaal door prijsverlagingen een nettoverlies geleden van 35 miljoen euro. Dat maakte de Ierse budgetluchtvaartmaatschappij maandag bekend.

De prijsvechter besloot afgelopen maanden zijn prijzen te verlagen om de concurrentie voor te blijven. Mede hierdoor vervoerde het bedrijf in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 6 procent meer passagiers dan een jaar eerder. Onder de streep resulteerden de lagere prijzen echter in een verlies, waar een jaar eerder nog een winst van 18 miljoen euro werd geboekt.

Ryanair waarschuwde eerder al dat de winst in het lopende boekjaar, dat eind maart wordt afgesloten, lager zal zijn dan een jaar eerder. Het bedrijf handhaafde maandag de verwachting dat de winst tussen de 500 en 520 miljoen euro uitkomt.

MarktomstandighedenVolgens financieel directeur Howard Miller zijn de marktomstandigheden de afgelopen tijd weer verbeterd. De markt blijft moeilijk, maar is inmiddels min of meer gestabiliseerd, stelde hij.

Ryanair voerde zijn inkomsten uit extra diensten, zoals stoelreserveringen en voorrang bij het boarden, afgelopen kwartaal met 13 procent op. Dergelijke inkomsten zijn volgens het bedrijf noodzakelijk om de lagere prijzen van tickets te compenseren.