Nieuws Actueel

Ryanair doet groots inkopen

Lotte Grimberg 8 september 2014

Luchtvaartmaatschappij Ryanair neemt de komende jaren zo'n 200 nieuwe toestellen af van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.

Ryanair plaatste een order voor 100 Boeing 737 MAX-toestellen, en nam opties op nog eens 100 van die vliegtuigen. De totale waarde van de deal kan daarmee volgens de catalogusprijzen oplopen tot 22 miljard dollar (17 miljard euro).

Topman Michael O'Leary gaf in een toelichting op de order aan dat Ryanair tot op heden altijd alle opties op bestelde vliegtuigen heeft gelicht. De omvang van de uiteindelijke order zal daarom zo goed als zeker uitkomen op 200 vliegtuigen.

BudgetmaatschappijDe vliegtuigen die Ryanair koopt, verbruiken relatief weinig brandstof en zijn op verzoek van het bedrijf voorzien van extra stoelen. Daarmee zijn ze erg aantrekkelijk voor de budgetmaatschappij. Die bouwt zijn huidige vloot van circa 300 vliegtuigen de komende jaren uit tot zo'n 520 toestellen, in een poging om rond 2025 ongeveer 150 miljoen klanten te kunnen vervoeren.

ZitplaatsenO'Leary liet weten ook met de Europese vliegtuigbouwer Airbus te hebben gepraat. Die gesprekken leidden echter nergens toe. Volgens de Ier gaf vooral de bereidwilligheid van Boeing om extra stoelen in te bouwen de doorslag in de keuze voor het Amerikaanse concern. Die extra zitplaatsen kunnen Ryanair volgens O'Leary jaarlijks ongeveer 1 miljoen dollar opleveren.