Nieuws Actueel

S&P verlaagt kredietbeoordeling Griekenland

Van onze redactie 6 februari 2015

Daarmee maakt S&P een dreigement van vorige maand waar. Toen waarschuwde de kredietbeoordelaar al voor een verlaging van de Griekse rating na de verkiezingsoverwinning van Syriza. De Griekse kredietbeoordeling is door S&P nu met één stap verlaagd naar 'B-', wat inhoudt dat beleggers grote risico's nemen als ze investeren in Griekse staatsleningen.

Afspraken Volgens S&P zijn de plannen van de Griekse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras niet te rijmen met de afspraken die zijn gemaakt tussen de vorige regering en de internationale geldschieters van Griekenland. De Griekse regering heeft volgens S&P door financieringsbeperkingen maar heel weinig tijd om tot een nieuwe regeling te komen met haar schuldeisers.

De eurolanden bespreken volgende week woensdag met Griekenland de situatie en de wensen van de Griekse regering. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei vrijdag benieuwd te zijn naar het concrete plan van Athene voor het oplossen van de schuldenproblematiek. Vanuit de Griekse regering kwamen de afgelopen week zo veel verschillende signalen, dat er nog geen conclusie viel te trekken, aldus Dijsselbloem.