Nieuws Actueel

Salaris minder belangrijk

Rik Nizet 15 april 2014

Het aantal vacatures voor hogeropgeleiden steeg in het eerste kwartaal van 2014 met 15 procent vergeleken met vorig jaar. Daarmee zet de groei in aantal vacatures voor hogeropgeleiden al vier kwartalen op rij onverminderd door. Actief zoekenden vinden het salaris nog steeds het belangrijkste aspect maar dat is aan belang aan het verliezen. Dit blijkt uit een analyse van Yacht.InhoudDe inhoud van het werk wordt nu bijna even belangrijk gevonden als salaris. Dit kan erop wijzen dat mensen zich minder hebben kunnen ontwikkelen dan het geval was geweest als er meer kansen op een andere baan waren de afgelopen jaren. 58 procent noemt salaris en 55 procent inhoud van het werk als belangrijkste factoren bij een baankeuze. Een jaar geleden waren deze percentages 70 procent respectievelijk 51 procent.

VertouwenEr is beduidend meer vertrouwen in het vinden van een nieuwe baan: het aantal actief zoekenden is gestegen naar 14 procent (was 11% een jaar geleden). Werkgevers zijn nog wel voorzichtig met het aangaan van verplichtingen; slechts 15 procent van de hogeropgeleiden heeft een contract voor onbepaalde tijd gekregen.

VervangingsvraagDoordat mensen vertrouwen krijgen en actief zoeken, vinden ze vaker een nieuwe baan en laten ze een werkplek achter. Deze vervangingsvraag stuwt het aantal vacatures weer verder omhoog. Zo is de weg naar nog meer doorstroom gevonden. Een gezonde ontwikkeling voor werknemers en werkgevers. Op het hoogtepunt van de crisis gaf maar liefst 40% van de professionals aan niet op zoek te zijn naar een andere baan. Dat is nu nog maar 27%. Dat betekent dat er weer veel latent werkzoekenden zijn: professionals die te verleiden zijn tot een overstap. Dat is goed nieuws voor werkgevers. Met het juiste aanbod is er weer aan goed personeel te komen.