Nieuws Actueel

Salman K. reed 80-jarige aan: Als het kon, lag ík daar

Van onze redactie 17 juni 2015

Image 5007659

Als hij de zaal uitloopt, breekt hij, oog in oog met de nabestaanden. ,,Mijn excuses'', zegt Salman K. snikkend, de armen gespreid. ,,Ik zou mijn kleren willen scheuren. Sorry voor wat ik heb gedaan.'' Een kleindochter van het slachtoffer reageert emotioneel. ,,Jij zegt: ik ga overal met mijn moeder naar toe. Maar dat had ik met mijn oma. Zij ging met mij overal naar toe.''Zwaar hoofdletsel 'Oma Margje' stierf op 5 september vorig jaar. Ze stak op haar rode scootmobiel het zebrapad van de Gerdesiaweg over, net op het moment dat Salman aan de andere kant van de kruising een rij voor het stoplicht wachtende auto's inhaalde, over de rijstrook voor linksafslaandverkeer reed en tóch rechtdoor ging, richting Gerdesiaweg. Ze werd na de botsing van haar scootmobiel geslingerd en smakte op het wegdek. Ze overleed later in het ziekenhuis aan zwaar hoofdletsel.

Salman K. was tien minuten voor het ongeluk door de politie aangehouden bij Pompenburg, vlakbij het Hofplein. Twee agenten zagen dat hij hard reed en auto's rechts passeerde. Ze hielden hem aan en schreven drie bekeuringen uit. ,,Schrijf maar lekker'', zou hij volgens de politie hebben gezegd. ,,Ik betaal ze toch niet.''UitwijkenK. houdt in de rechtszaal vol dat de agenten het niet goed hadden gezien. ,,Ik moest een beetje gas geven, om in te voegen. Ik kon niet rechtdoor rijden, omdat die rijstrook een busbaan wordt.'' En ook van de toedracht van het ongeluk heeft hij een andere versie dan de getuigen en de politie. ,,De auto's voor mij remden plots, ik moest uitwijken. Het licht voor rechtdoor sprong op oranje.''

Als hij het anders kon doen, deed hij het, zegt hij. ,,Als ik kon kiezen, lag ik daar. Het was de slechtste dag van mijn leven. Ik hoef nooit meer te rijden, ik durf niet meer achter het stuur.'' Hij vroeg de rechtbank hem niet naar de gevangenis te sturen, omdat hij voor zijn moeder zorgt: hij doet boodschappen voor haar en leest haar brieven. AchtbanenDe familie van oma Margje mist nog dagelijks. ,,Ze was een moeder, een oma, maar bovenal een vriendin'', zegt de officier namens de nabestaanden. ,,Ze stond nog volop in het leven. Ze was net terug van een vakantie en ze ging in alle achtbanen. Ze was de centrale schakel in de familie.'' Twee van haar kleinkinderen hebben haar zien liggen die dag. ,,Een traumatische ervaring'', zegt de officier. Justitie wil dat K. een half jaar de cel ingaat en anderhalf jaar niet rijdt. Zijn advocaat vraagt om een werkstraf.