Nieuws Actueel

Samenwerken is toverwoord voor detailhandel in Hof van Twente

Van onze redactie 29 september 2015

Goor centrum Reinier van Willigen

Dat is de les die Hof van Twente kan leren uit de excursie naar de Brabantse stad Veghel afgelopen vrijdag, concludeert Marieke van der Aa, zij is beleidsmedewerker economische zaken en leefbaarheid bij de gemeente Hof van Twente.

Bruisende binnenstadAfgelopen vrijdag vertrok Van der Aa, samen met een delegatie van ondernemers, raadsleden en ambtenaren uit heel de gemeente naar Veghel. Doel: leren van de maatregelen die deze stad heeft genomen om de eigen binnenstad weer ‘bruisend’ te maken. Hof van Twente is druk doende een sociaal economisch plan in elkaar te timmeren om de economie in Hof van Twente - en daarmee ook de detailhandel - een zetje te geven. Veghel is, met hulp van onder andere retailprofessor Cor Molenaar, al vijf jaar aan de gang.

Keuze„De problemen waar Veghel ook nu nog mee worstelt, zijn herkenbaar”, vertelt Van der Aa. „De crisis, internetshoppen en demografische ontwikkelingen hebben een negatief effect gehad op de detailhandel. Wat Veghel heeft gedaan, is een duidelijke keuze maken: niet concurreren met het nabijgelegen Uden door grote winkelketens naar de stad proberen te krijgen. Maar focussen op de eigenheid van Veghel, met bijzondere winkels en horeca waar mensen speciaal voor naar Veghel komen. Dat willen we in Hof van Twente ook: focussen op de eigenheid van de verschillende kernen. En daar aan blijven vasthouden, ook als het niet direct resultaat oplevert.”

CentrummanagementVan der Aa pleit eveneens voor een centrummanagement naar voorbeeld van Veghel, waarin alle partijen met een belang in het centrum zitting hebben. „Veghel heeft dat mooi geregeld. Ondernemersverenigingen, Koninklijke Horeca Nederland, woningcorporaties, vastgoedeigenaren en de gemeente zitten daar bij elkaar. Bij hen leeft het besef dat het ‘samen’ moet gebeuren. Daarnaast zijn er middelen in de vorm van een ondernemersfonds, met daarin gemeenschapsgeld, maar ook geld van ondernemers.”

Veghel heeft, samen met Philips, flink geïnvesteerd in het pimpen van de openbare ruimte. Er is meer groen gekomen, en een compleet nieuw lichtplan en muziek in de straten. Dat heeft een aanzuigend effect gehad op nieuwe ondernemers. „Ook in Hof van Twente moeten we inzetten op het verhogen van de sfeer en winkelbeleving”, zegt van der Aa.

De economische werkgroep Hof van Twente gaat half oktober bespreken hoe nu verder.

Foto: Goor centrum (Reinier van Willigen)