Nieuws Actueel

Samenwerking Nederland-België tegen terreur (video)

Van onze redactie 4 maart 2015

Image 3948764

Het was de 3e keer dat Nederland en België zo'n apart regeringsoverleg hadden. Namens Nederland deden behalve premier Rutte acht ministers en drie staatssecretarissen mee aan het overleg. België leverde behalve premier Michel een vergelijkbaar aantal bewindslieden.

Luchtruim bewaken Vorige week werd al bekend dat Nederland en België vanaf 2017 samen het luchtruim van de Benelux gaan bewaken. Het gaat dan over het onderscheppen van burgervliegtuigen die mogelijk door terroristen zijn gekaapt. Onderschepping van militaire vliegtuigen is al in NAVO-verband geregeld.

Minister Jeanine Hennis van Defensie zei woensdag dat als België en Nederland de taken efficiënter verdelen er dan meer vliegers en vliegtuigen beschikbaar komen voor missies zoals nu boven Irak en voor bijvoorbeeld de bewaking van het luchtruim van de NAVO-partners in Oost-Europa.

Internationale missies Met de samenwerking wordt het voor Nederland mogelijk om na de aanschaf van de JSF-gevechtsvliegtuigen 4 toestellen voor internationale missies beschikbaar te hebben. Zonder de Belgen zijn 5 piloten permanent beschikbaar voor uitzendingen, met de Belgen loopt dat op naar 9 vliegers.

Ook is afgesproken dat Nederlandse blushelikopters van Defensie kunnen worden ingezet bij grote natuurbranden in België. De Nederlandse en de Belgische ambassade in het Afrikaanse Congo gaan een pand delen en de samenwerking op de elektriciteits- en gasmarkt wordt versterkt.

Analyses Nederland en België gaan ook meer gegevens uitwisselen over de brandhaarden Syrië en Irak. De 'Syrië-gezanten' gaan gezamenlijke analyses schrijven. Ook gaan de 2 landen meer informatie delen in de strijd tegen het terrorisme, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken na het ministersoverleg.