Nieuws Actueel

Samsom: overleg over illegalen gaat goede kant op

Van onze redactie 21 april 2015

Image 4871900

Samsom zei dat hij hoopvol gestemd is. Hij denkt niet dat de partijen er dinsdag al uitkomen, omdat ze deze dag niet meer bij elkaar komen. Ze willen woensdag verder praten. ,,Het kan ook nog tot het einde van de week duren, maar we hebben voortgang geboekt. Dus ik ben inderdaad optimistischer'', zei Samsom.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra klonk iets terughoudender. Volgens hem hebben de partijen vooruitgang geboekt. Maar op het laatst is het ook het moeilijkst om te kijken waar de verschillen zitten en of de partijen eruit kunnen komen, zei hij. ,,Het is niet uitzichtloos, maar we zijn er ook nog niet'', aldus Zijlstra. ,,We zijn een heel eind. Maar gezien de complexiteit van het onderwerp ben je pas bij de finish als je er echt overheen gereden bent. Dat punt hebben we nog niet bereikt.''

VVD en PvdA praten al een week over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De twee partijen zijn het daarover tot nog toe faliekant oneens. De PvdA wil illegalen een vorm van basisopvang bieden, de VVD is daartegen. De liberalen vrezen dat illegalen dan nooit meer vertrekken en dat opvang meer asielzoekers aantrekt.