Nieuws Actueel

Saxion-student Remy Bonke stak 12.000 euro in spoedcursus ondernemen in Silicon Valley

Van onze redactie 26 juni 2015

Spoedcursus ondernemen Remy Bonke

Zeven weken kreeg hij aan Draper University of Heroes colleges van (voormalige) topmensen van Apple, Atari en SpaceX, nam hij een kijkje in de keuken van Mozilla en Microsoft en presenteerde hij zijn eigen bedrijf voor digitale lespakketten aan tweehonderd investeerders die samen 20 miljard euro in portfolio hebben.

Onder de indruk Bonke (24), geboren en getogen in Eibergen en woonachtig in Enschede, meldde zich na een tv-documentaire van Tegenlicht aan bij Draper University in San Mateo. "Die uitzending ging over Tim Draper. Hij is durfkapitalist, investeerde onder meer in Hotmail, Skype en Baidu. Zijn vermogen wordt op meer dan een miljard geschat. Genoeg geld dus om leuke ideeën te ontwikkelen. Hij is bijvoorbeeld zijn eigen school in ondernemerschap begonnen, gericht op mensen van 18 tot 28 jaar. Ik was onder de indruk van die uitzending en wist: daar wil ik hoe dan ook naar toe." VideoOm binnen te komen moest hij een video maken over een innovatief idee en antwoord geven op de vraag: waarom ben je op deze aarde gezet? Bonke leverde een filmpje in over een toekomst met vliegende auto's en welke recreatieve kansen dat biedt voor de Golden Gate Bridge. De kosten van 9.500 euro voor de spoedcursus, schrikten hem niet af. Al met al was hij 12.000 euro kwijt aan zijn avontuur in Silicon Valley. Hij keerde er zijn spaarpot voor ondersteboven en de rest is aangevuld door zijn ouders. "Op korte termijn doe je een offer, op langere termijn levert dat succes op. Een van de kernpunten van ondernemen."

Netwerken In de klas van Bonke zaten studenten uit de VS, maar ook uit Brazilië, China, Rusland, India en Spanje. "De hele omgeving daar was enorm inspirerend. Iedereen is gefocust op het bedenken van nieuwe dingen. Je doet ontstellend veel kennis op en komt terug met een uitgebreid netwerk in vele landen."

Neelie KroesEen vergelijking met de situatie in Twente vindt hij niet reëel. "Daar zijn ze al vijftig jaar bezig, hier zijn we net begonnen. Daar verzamelt de hele wereld zich. Maar het is goed dat Twente zich wil profileren als regio voor techstartups. Het is mooi hoe Neelie Kroes bezig is jonge bedrijven te promoten en investeerders te interesseren. En dat de Amerikaanse investeerder Ray Quintana zich hier vestigt. Het ziet er allemaal veelbelovend uit. Net als het investeringsfonds van de UT en Saxion. We kijken nu of dat ook voor ons bedrijf interessant kan zijn."

Belangrijke stapOok los daarvan lijken Bonke en zijn partners het te redden. Hij verwacht door zijn verblijf in Silicon Valley een belangrijke stap te hebben gezet op weg naar een wereldwijde introductie van Libeari, hun onderneming. "De spoedcursus aan 'Draper' werd afgesloten met de presentatie van je eigen bedrijf aan investeerders. Doel was geld op te halen om je bedrijf sneller te laten groeien. Daarvoor had je twee minuten en vervolgens nog twee voor een vraag- en antwoordsessie. Vervolgens konden we een op een met geïnteresseerden verder praten."

Foto: Remy Bonke